UČITELÉ vs ŽÁCI 2016/2017


VOLEJBAL (10. utkání LIGY) - 19.6. 2017
Celkový bodový stav  19 : 10 ve prospěch US.
Volejbal (volley = volej, přímé odehrání míče, aniž by se dotkl země, ball = míč; česky též odbíjená) je týmový míčový sport, ve kterém se dvě družstva (standardně po 6 hráčích, odtud také přídomek šestkový volejbal) na obdélníkovém hřišti rozpůleném sítí snaží odehrát míč na soupeřovu polovinu tak, aby ho soupeř nezpracoval a míč se dotkl země. Volejbal pochází z USA (Vymyslel  ho 9. února 1895 William G. Morgan z YMCA v Massachusetts.  Morganovým cílem bylo vytvořit bezkontaktní halový sport s minimálním rizikem zranění. Původně ho pojmenoval Mintonette, podle způsobu odehrávání míčů se sportu začalo říkat volejbal.) , ale dnes je populární po celém světě.
Utkání mezi žáky a učitelským sborem probíhalo za úmorného vedra. Stručně musím konstatovat – žáci ne sbor nestačili.
ŽÁCI vs. US         0 : 2
1.    Hvězda utkání:   Petra Sodomková
2.    Hvězda utkání:   František
3.    Hvězda utkání:   Robin


BASKETBAL (9.utkání LIGY) - 22. 5. 2017
Celkový bodový stav   16 : 10 ve prospěch US.
Basketbal, česky též košíková = kolektivní míčový kontaktní sport, ve kterém se dva týmy s pěti hráči na hřišti snaží získat co nejvíce bodů vhazováním míče do obroučky basketbalového koše (dříve koš na sběr broskví) a zabránit protihráčům, aby body získali. Hru vytvořil v roce 1891 Dr. James Naismith pro zpestření zimní sportovní přípravy svých studentů – hraje se i u nás na škole. Třída IV.B je pro letošní rok MISTREM MB a jeho okolí. Soutěž mezi žáky a učitelským sborem byla fyzicky náročná – hrálo se za úmorného vedra. Jelikož nenastoupili všichni baskeťáci školy – žáci, učitelé to měli o to snadnější!
ŽÁCI vs. US         29 : 38  
Hvězda utkání:   Petra Sodomková
Hvězda utkání:   Jan Litoborský
Hvězda utkání:   David Náhlovský


Ringo (8. utkání LIGY) 
Celkový bodový stav   13 : 10 ve prospěch US.   
Ringo je sport, který se hraje s kroužkem ( gumový, má vnitřní průměr 17 cm a váží asi 165 gramů). Vynalezl ho v roce 1959 Polák Włodzimierz Strzyżewski jako doplňkový sport pro trénink šermířů. Cílem hry je dosáhnout, aby kroužek spadl na soupeřově polovině hřiště, hra cvičí ohebnost a rychlé reakce. Kroužek se smí chytat pouze jednou rukou, nesmí se s ním chodit ani nahrávat. Hraje se bez ztrát do patnácti bodů, pokud není rozdíl bodů více než 2, hra se prodlužuje až do sedmnácti bodů. Hraje se na přenosném (či normálním) volejbalovém hřišti o rozměrech 25×14 metrů, horní okraj sítě je ve výšce 298 cm. Soutěžní kategorie jsou jednotlivci, dvojice a smíšené trojice; jednotlivci hrají jedním kroužkem, dvojice a trojice dvěma současně.
Soutěž mezi žáky a učitelským sborem byla fantasticky vyrovnaná a fyzicky náročná. Rozhodlo snad jen větší rozpětí paží ve prospěch učitelů – žáci byli všude, někdy však pozdě.
ŽÁCI vs. US         1 : 2  
Hvězda utkání:   Kačka Klikarová
Hvězda utkání:   Šárka Vrabcová + S. Fejfuša
Hvězda utkání:   Fr. Štěpánek + J. Konečný


KUBB (7. utkání LIGY)
Kubb je tradiční švédská hra, která pochází z Gotlandu, malého ostrova uprostřed Baltského moře.  Jisté je, že pochází z dob statečných Vikingů, kdy každá rodina měla za domem místo na zpracování dřeva. Pár statných polínek, oválných klacků a kapka představivosti daly vzniknout nové hře, která přetrvala staletí bojů, bídy i blahobytu až do dnešních dnů.
Kubb je hrou opravdu pro každého. Nezáleží, jestli jste mladý, starý, silný, slabý, malého vzrůstu nebo basketbalový hráč. Kubb také můžete hrát stejně dobře na trávě jako na pláži nebo i na ledu a k jeho pochopení vám stačí jen pár minut. Hru lze velice dobře hrát jak v malém, tak i ve větším počtu hráčů (od 2 do 12 hráčů).
Žáci vs US     2 : 1
Hvězda utkání:  Kristýna Šákrová
Hvězda utkání:  Inka-Jiřinka Fejfušová
Hvězda utkání:  Dana Peregrinová
Pozn.: I přes krutou porážku (bolí) od žáků, jsem stále hrdý na skvělý US tým.
Žákům gratuluji moc, stav po 7 utkáních je 10 : 10.

BOWLING (6. utkání LIGY)
Žáci  x Učitelský sbor ( 1213 : 1179)
1. hvězda utkání: Kolář Martin
2. hvězda utkání Strnádková Iva
3. hvězda utkání: Pužmanová Tereza


KUŽELKY (5. utkání LIGY)
První „ kuželky“ se hrály již v babylonské říši, tzn. cca 4500 let před n. l. Zpočátku se házelo vhodnými kamey i vzduchem na vzdálený cíl. Požadavky na účastníky hry nebyly téměř žádné, a to ani pokud jde o fyzickou zdatnost. První dráhy bývaly 10–20 metrů dlouhé, jeden až jeden a půl metrů široké. Už tehdy se dbalo na to, aby byly vodorovné. Postupem času se utvářely disciplíny, ve kterých bylo možné soutěžit a tak vzniklo „koulení o ceny“, a to vlastně znamenalo zrod soutěží. Soutěž mezi žáky a učitelským sborem byla fantastická. Žáci potřebovali již konečně zvítězit –
jelikož to byli „profíci“ vytrénovaní Tomášem Vítem, tak mohli i slavit – zaslouženě zvítězili.


HÁZENÁ (4. utkání LIGY) - 17.10. 2016
HANDBOLD – další míčová hra, kterou se naši žáci učí i formou zábavy v hod. Tv, ale pod názvem házená. Na školním hřišti proběhlo další kolo LIGY právě v tomto olympijském sportu. Díky nevídanému výkonu gólmanky Danky, díky četným trhákům v podání Staníka a Barči, díky „jíchovským“ prvkům v podání plk. Milánka, učitelé opět zvítězili.  Žáci dopláceli na zbytečné ztráty míčů po nepřesných přihrávkách. Co však je důležité - všichni jsme se náležitě pohybově bavili – „a vo tom to je“!
Žáci x Učitelský sbor (10:11)
1. hvězda utkání: Danka Jadlovská
2. hvězda utkání: plk. Milan Petráš
3. hvězda utkání:Robin, Kačka


MALÁ KOPANÁ (3. utkání LIGY) - 10. 10. 2016
Po úvodních třech neproměněných a jasných šancí US nastalo „peklo“.
Žáci v prvním poločasu ovládali hru a zcela zaslouženě vedli 5:2. Ve druhém  „mladým“ nepřálo vůbec štěstí, US toho využil a srovnal na konečných 5:5.  „Hráli jsme proti velice silnému soupeři“, sdělil St. Fejfuša.
Žáci x Učitelský sbor 5 : 5 (5 : 2)
1. hvězda utkání: Danka Jadlovská
2. hvězda utkání: plk. Milan Petráš
3. hvězda utkání:Robin, Kačka

BUMBÁCBALL (2. utkání LIGY) - 26.9. 2016
Velice kvalitní utkání, ve kterém dominovalo nevídané nasazení všech  učitelů. Duo „Kačí“ a Klarí“ nemohlo uhrát vše, problémem byla šíře kádru žáků -  týmovost zatím žákům schází, proto nevyhrávají.
Žáci x Učitelský sbor 2 : 2 (15 : 11, 17 : 15)
1. hvězda utkání: Šárka Vrabec
2. hvězda utkání: Kačka
3. hvězda utkání:Klárka

Bränball - 12.9. 2016
Nesmírně vyrovnané utkání; žáci nasbírali množství šestek, přesto to bylo málo – učitelé perfektně chytali, hráli týmověji. A to rozhodlo! Bylo to náročné a zajímavé střetnutí dvou zkušených týmů!
Žáci x Učitelský sbor 2:2 (15:11, 17:15)
1. hvězda utkání: Šárka Vrabec
2. hvězda utkání: Kačka
3. hvězda utkání:Klár